Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken. De beroepsvereniging MBOG bestaat sinds 1988 en maakt zich sinds dien sterk voor hoogwaardige artsen en therapeuten én opleidingen in de orthomoleculaire geneeskunde.

De rol van voeding

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Zo noemt Hippocrates (460-377 v. Chr.) meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding:

“Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”

In het begin van de 20e eeuw werden steeds meer ziekten ontdekt die een relatie hadden met voedingstekorten en die genezen konden worden door het toedienen van één vitamine. Een voorbeeld is scheurbuik dat te voorkomen en te genezen bleek met vitamine C.

Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er  duidelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaat ziekten en ouderdomsdiabetes.

Bevat onze hedendaagse voeding nog voldoende voedingsstoffen?

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, door diverse oorzaken ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren.

Aanvullende voeding in de vorm van voedingssupplementen

Zowel met het doel ziekten te voorkomen (preventie) als met het doel ziekten te behandelen (curatief), kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke natuurlijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen en anti-oxidanten.

Orthomoleculaire zorg / reguliere zorg

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut er van op de hoogte is wat u gebruikt.

Wilt u meer weten over orthomoleculaire geneeskunde?